Gärdsmyg

Tidigt denna marsmorgon var jag till Stora Blyberget för att mata lavskrika. Jag hade en rejäl talgklump i ryggsäcken. Morgonen var kylig och jag gick som på ett salsgolv på den hårda skaren.  Trummande hackspettar stod för underhållningen. Någon lavskrika syntes inte till när jag satte upp talgen. Däremot hörde jag en svirrande och intensiv sång från hygget intill. Sången kändes igen men vilken fågel tillhörde den?  Efter en stund av sökande i en förvirrad hjärnas alla vrår så kom det självklara svaret: gärdsmyg! Vem skulle sjunga en vintermorgon som denna ute på ett hygge om inte den främste av vintersångare. En gång tidigare i vinter i 15 gradig kyla har jag skymtat en snabb brun liten varelse här. Då var jag osäker om det verkligen var en gärdsmyg. Det känns så osannolikt att denna energiska lilla varelse ska klara en vinter i denna karga miljö. Den väger som mest 14 gram. Det är inte ovanligt att den övervintrar i södra Sverige men här… Å andra sidan har jag haft en rödhake vid fågelbordet hela vintern.

De milda vintrarna kanske gör att några chanstagare väljer att stanna, eller helt enkelt blir kvar i något som till att börja med liknar höst. Det kan möjligen bli en fördel att hävda revir först av alla när våren kommer.  Förutsättningen är att överleva. Oddsen för det var kanske inte så stora när vintern kom vid juletid, med både mycket snö och rejäl kyla. Nu ser möjligheterna betydligt ljusare ut.  Ett mildare klimat gör denna Blybergets chanstagare till en vinnare.gärdsmyg

gärdsmyg3

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s