Skidtur på Grannäsmyrarna

Vi skidar nästan ljudlöst på skare täckt med två centimeter nysnö. En dagstur på Grannäsmyrarna/Stormyran är ett årligt återkommande sportlovsnöje för oss. Grannäsmyrarna är ett Natura 2000 område. Att det finns naturvärden att bevara blir uppenbart när vi skidar förbi grova torrakar behängda med lysande gröngul varglav. Vi njuter i fulla drag av vildmarkskänslan, men är samtidigt förvånade att vi är så ensamma skidåkare en dag på sportlovet som denna. Tre snöskotrar dundrar förbi under några sekunder, det är den enda mänskliga aktiviteten på myrarna. De uppskattar nog andra värden än de vi upplever. Den långsamhetens lov vi gestaltar på vår skidtur är måhända främmande för dem. Men de missar något väsentligt när de fräser förbi, det är vi övertygade om…

 

DSC_5240

Varglav

Varglav

sotpanna och kaffe-1

Sotpanna och nykokt kaffe

tall Stormyran

Förmodligen en flerhundraårig tall inte högre än 2 meter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s