Skidtur på skarsnö

Det är den korta tid på året när skaren bär för skidåkning på morgonen.  Skidorna ger friheten att söka egna vägar och upptäcka områden som är svåråtkomliga alla andra årstider. Idag bär skidorna mig genom några kärrområden och sumpskogar kring byarna Freluga, Edstuga och Mödänge i Bollnäs. I bondesamhället användes kärren som myrtag.  När gödseln från djuren hade körts ut på åkrarna före jul så skulle myrjord läggas underst i gödselstackarna för att suga upp urin och näringsämnen i dyngan. Inget fick gå till spillo i det gamla bondesamhället. Det gällde överlevnad.  Den kampen utspelades också i myrgröpperna. Det spettades och grävdes i kärren.  Arbetet påbörjades oftast efter trettondagen i bitande kyla. Jorden lastades på  hästdragna kälkar som gick skytteltrafik till bondgårdarna  . Det kunde bli 50-60 vändor till en gård med   7-8 kor.

I det perspektivet känns min skidutflykt på lördagsmorgonen som en lyxtillvaro. Kärren har ändrat skepnad och blivit en livsmiljö för många sällsynta fågelarter. Det finns gott om död ved, vilket gynnar bl a hackspettar.  Här kan man påträffa alla svenska hackspettsarter, även om den vitryggiga bara gjort något sporadiskt besök i området. Den mindre hackspetten är relativt vanlig här trots att den är en rödlistad art. När jag vilar en stund vid Voxsjöns strand ropar den tillika rödlistad gråspetten sin vemodiga sång. Solen värmer och det är dags att vända hem innan skaren förvandlas till en sockrig mölja.

Järnmyren

Järnmyren

mindre hackspett flyktbild

Mindre Hackspett

björkar järnmyren

Björkar Järnmyren

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s