Tjuvbergets naturreservat är ett område som jag ofta besöker. Det ligger nära och har en härlig skog, spännande historia och fina utkiksplatser.
Hällmarken erbjuder naturupplevelser i stort och smått, i den gråa decemberdagen lyser kochenillaven signalrött.
!796 finns beskrivet hur den unge ”ingeniören” Robsahms resa passerade Tjuvberget på sin resa för att dokumentera eventuella malmförekomster i Gästrikland, Hälsingland och Härjedalen.
”Hemresan fortsatte landsvägen till Bollnäs genom Harte by och vidare på sydöstsidan av Hartesjön över Tjuvberget. Där var en lång och vacker skog och flata hällar, som man med mycken möda kunde rida över.”
Det kan jag skriva under på även idag! Nedanstående är jag inte överens med den unge ”ingeniören” om. Tjuvberget är vackert även från sjösidan!
Robsahm färdades även med båt ”över sjön Harten till Håå by” och fick där en annan bild av Tjuvberget. ”Tjuvberget var ganska fult och hade vid sjöstranden en sådan uppstapling av block att tjuvar där för några år sedan haft sitt tillhåll och till och med slaktat oxar.”
Det här med rövare och tjuvar finns det många historier om som har fortlevt i folkmun i hundratals år.
I förgrunden syns en vilsten som enligt sägnen vandrare på den gamla färdvägen hade som rastplats. Berättelsen om hur rövare gömde sig bakom det stora flyttblocket i bakgrunden och överföll de rastande lever också kvar. Den gamla färdvägen är nära nog övervuxen men vilstenen finns kvar! Inga rövare syntes till…
En av de grottor som bildats av sprickbildningar i berggrunden som enligt sägnen rövarna huserade i.