Gräva, gödsla, så och plantera

Gräva, så och gödsla är min verklighet på lediga stunder under våren. Enformigt arbete. Nu är potäterna och fröna i jorden. Det finns en glädje i arbetet som är svår att förklara. Glädjen finns också i den tillfredsställelse när allt är sått och planterat.  Kanske en uråldrig känsla.  En framgångsrik odling kunde vara skillnad på liv och död, men på vägen lurade många faror, om frosten tog de spirande plantorna kunde svälten under vintern vara ett faktum. De gamlas kunskap och erfarenheter var viktiga för att mesta möjliga grad så i rätt tid, gödsla och sköta sin grödor för bästa resultat.

Mitt grävande och planterande är mer bekymmersfritt. Grävandet ackompanjeras av filande flugsnapparsång. Sädesärlan är också en följeslagare. Jag befinner mig i ett sammanhang som har varit människans i tusentalsår och som känns riktig. Oron för misslyckad skörd kan jag ta med en klackspark med stövlarna på. Mat finns att köpa blir jag ibland upplyst om. Men nog är det betydligt roligare och bättre att skörda egenproducerat. Med en ganska gammal mans odlarerfarenheter ska det nog gå vägen med skörden i år också!

rosenböna

Sådd av blomsterböna

DSC03843

Sockerärterna är på gång

Flugsnappare

Flugsnapparen har hittat en larv bland ärterna

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s